Na groblju u Cestici oprostili smo se od Stanka Klasića

OBJAVLJENO 26.1.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

U ranim jutarnjim satima u četvrtak, 19. siječnja 2023. godine u svom domu u Cestici preminuo je Stanislav Stanko Klasić, dugogodišnji vrijedan član DVD-a Križovljan Cestica. Pogreb je bio idući dan na cestičkom groblju. Obred sprovoda u 14 sati predvodio je kao i nakon pogreba misu zadušnicu u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu  vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.  

Sućut supruzi Štefaniji, djeci i članovima obitelji izrazili su i pripadnici pobratimljenog PGD Hardek iz Slovenije, a u ime DVD-a Križovljan Cestica zahvalu pokojnom Stanku na više od šezdesetogodišnjem doprinosu razvoju društva uputio je Žarko Rodeš.

Stanislav, Stanko Klasić  rođen je 23. travnja 1940. godine u Križovljanu Radovečkome, sin je Alojza Klasić (27.5.1910. + 10.12.1975.) i Elizabete r. Pavlović  (15. 11. 1912 +18. 12. 2004.). Djetinjstvo je uz roditelje, brata Ivana (rođen 8. prosinca 1937.) i sestru Dragicu (rođena 07. rujna 1943.) proveo u Križovljanu, a po izgradnji kuće u Cestici, u Dravskoj ulici preselio je s roditeljima na sadašnju adresu.  

Brak sa Štefanijom Premuž, (kćerka Ivan i Julije r. Hip) iz Gornjeg Vratna sklopio je 07. veljače 1965. godine, a radost obiteljskog života uskoro su upotpunila i djeca, Zvonko rođen 1965. i kćerka Ljubica rođena 1968. godine. Proširenjem obitelji bila je potreba izgradnja nove veće kuće, a ista je kasnije i dograđena. Odrastanjem djeca obitelj se proširila. Zvonko i Meri rođena Krajcer imaju dva sina, Gorana i Denisa, a kći Ljubica i suprug joj Ivan Črepinko dobili su kćer Petru. Goran i Pamela r. Belač, imaju sina Svena r. 07. 05. 2019. godine, a unuka Petra i suprug joj Dario Pajtak imaju troje djece, sinovi su  Leon i Jan, a kćer Ela.

Kako je otac Alojz bio uključen u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan Cestica, a jedan od osnivača bio je i djed Jakob Pavlović u rad vatrogasnog društva uključio se i mladi Stanko. Bio je sudionik svih radova potrebnih na uređenju vatrogasnog doma i svih aktivnosti koje su se u vatrogastvu dešavale, između ostalih i jedan je od pokretača izgradnje novog, sadašnjeg  vatrogasnog doma u Cestici u kojem je na katu smještena i općinska uprava općine Cestica. Operativni član DVD-a Križovljan Cestica bio je sve do 2012. godine, a izvršni član bio je od 2012. do 2020. godine. Dužnost zapovjednika obnašao je 14 godina ( 1972. – 1986.), a potom je kroz trideset godina bio spremištar, od 1986. do 2016. godine. Član upravnog odbora DVD-a Križovljan Cestica je od 2013. – 2021. godine, a od 2015. godine bio je član vatrogasnih veterana. Za svoj predana i humani rad primio je brojna priznanja, nagrade i zahvale. Vatrogasne spomenice za 10, 20, 30, 40 i 50 godina rada u vatrogasnom društvu, spomenicu vatrogasni veteran, a i primio je i zlatnu vatrogasnu medalja Hrvatske vatrogasne zajednice.

U vatrogasnom društvu bio je aktivan tako reći do zadnjih dana, pa je tako bio i na pripremnom sastanku Upravnog odbora za organizaciju redovite izvještajne godišnje skupštine koja će se održati 28. siječnja 2023. godine. Kad je bio u operativi, kao spremištar  svaku intervenciju vatrogasne postrojbe ispratio je te potom i dočekao  na povratku, a i posljednjih godina, ako su se intervencije realizirale do 20 sati, obvezno je došao pogledati dali nas je dosta dali smo sve uzeli i kako je prošlo, jesmo li se svi sretno vratili rekao je Marijan Vočanec, tajnik DVD-a Križovljan Cestica.

Obraćajući se nazočnima, u završnom dijelu govora Žarko Rodeš je rekao: U ovom teškom trenutku oproštaja, suosjećamo veliki gubitak i bol, ali i ponos, jer vrijednog člana kakav je bio naš Stankec, rijetko je koja sredina imala u organizaciji koja se bavi humanom djelatnošću. U ime svih vatrogasaca izražavam kršćansku sućut obitelji, rodbini i prijateljima pokojnog Stanka Klasića. Hvala ti Stanko za prijateljstvo, za sve ono što si učinio za vatrogasce  pa tako i za sam naš lijepi kraj.

Neka ti je laka hrvatska zemljica  za koju si trpio, molio, radio i stvarao predano i vjerno cijelog svog života.

Počivao u miru.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.