U spomen na žrtve stradale kod rijeke Drave  u Velikom Lovrečanu položen vijenac

OBJAVLJENO 31.3.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava održan je u nedjelju, 27. ožujka 2022. godine 13. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije. Kao i proteklih godina križni put je započeo u 14 sati u Čakovcu, a molitvu prve postaje predvodio je  fra Josip Grubišić, župnik čakovečke župe Sv. Nikole biskupa.

U obilasku mjesta sjećanja na žrtve poginule i stradale sudjelovalo je četrdesetak ljudi, članova Društva i hodočasnika s područja susjedne dvije županije, a na završnom dijelu koji je bio u Velikom Lovrečanu priključili su se i predstavnici Općine Cestica, vijećnik Denis Kotolenko i Ivan Bednjanić Bunić, potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica.

Cijelu trasu križnog puta autobusom su prošli i članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, Hrvatskog domobrana Sv. Ivan Zelina, župljani župe Sveta Barbara Natkrižovljan i Uzvišenja Svetoga Križa Križovljan, a na pojedinim postajama bili su i predstavnici Matice hrvatske Čakovec i članovi Udruge branitelja Petrijanec.

Varaždinskom dijelu križnog puta priključio se i mons Josip Mrzljak, biskup u miru i vlč. Tomislav Antekolović, a nakon molitve na grobištu Dravska šuma Varaždin trasa križnog puta dalje je nastavljena prema općini Cestica.

Tako je 10. postaja bila u spomen na žrtve poslijeratnih likvidacija grobišta Gajec u Sračincu, a nakon toga, u Petrijancu kod spomenika svećenicima dr. Matiji Kranjčiću i Pavlu Bedenik. U spomen na žrtve križnog puta šume Gaj u Strmcu Podravskom bila je molitva 12. postaje, a nakon toga 13. postaja bila je kod spomen križa na grobištu Pancerica u Otok Virju.

U spomen na žrtve grobište „Križara“ u Velikom Lovrečanu bila je molitva 14. postaje, a pošto je ista uz državnu cestu kojom teče gusti promet tu su se uključili i vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava koji su regulirali promet.

Odavanje počasti žrtvama stradalim u srpnju 1946. godine započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa kojem su se pridružili i predstavnici Općine Cestica, vijećnik Denis Kotolenko i potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica Ivan Bednjanić Bunić i vlč. Zorislav Šafran koji je predvodio završnu molitvu.

Nakon završne molitve u 18,30 sati za sve hodočasnike i sudionike 13. križnog puta priređena je zakuska u prostorijama Ribičkog doma na Dravi u Velikom Lovrečanu. Zahvalu hodočasnicima na sudjelovanju i Općini Cestica na pomoći uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta, a u ime Općine Cestica dobrodošlicu hodočasnicima je poželio Ivan Bednjanić Bunić, potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.