U ponedjeljak, 27.12.2021., u 18:00 sati, u Kulturnom centru u Cestici projekcija ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku"

OBJAVLJENO 22.12.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica
U ponedjeljak, 27.12.2021.,  u 18:00 sati, u Kulturnom centru u Cestici projekcija ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku"

Općina Cestica i Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995. u ponedjeljak, 27.prosinca, povodom 30.godišnjice pogibije branitelja Mirka Lazara, organiziraju projekciju ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku"

Klub varaždinskih branitelja 1991-1995 osnovan je prije četiri godine i jedan je od najmlađih braniteljskih udruga na području Varaždinske županije. Njegova zadaća je promicanje istine o Domovinskom ratu, a upravo na tom tragu je i pokrenuta inicijativa o snimanju dokumentarno-ratnog filma.

Film prikazuje životni i ratni put Ivana Sokača. Ivan Sokač bio je zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske i predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. Od 1991. radio je u Štabu teritorijalne obrane Operativne zone Varaždin, a odmah na početku Domovinskog rata uključio se u stvaranje Hrvatske vojske.

Bio je jedan od osnivača 104. brigade Zbora narodne garde na varaždinskom području te sudjeluje u borbenim djelovanjima na pakračkom području. U tijeku provođenja akcije Alfa 91. u Pakracu na Gavrinici 28. prosinca 1991. prilikom dovođenja novih snaga iz ivanečke 2. bojne na lijevi bok varaždinske 1. bojne, sa skupinom branitelja nailazi ispred neprijateljskog tenka, te pogiba zajedno s još trojicom hrvatskih branitelja.

Ivan Sokač nositelj je odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koje je nakon 27 godina posthumno primila njegova obitelj, a posthumno je promaknut u čin pukovnika, 1992. godine.

Scenaristi filma su Borna Marinić, Ivan Zvonimir Ivančić i Vladimir Leskovar koji je ujedno i režiser filma.

Film o pukovniku Ivanu Sokaču bit će prikazan u Kulturnom centru u Cestici, a projekcija će početi u 18.00 sati, uz pridržavanje svih propisanih mjera i naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te ostalih mjera zaštite u svrhu sprječavanja širenja virusa.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.