Fond građanima daje 12 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije

OBJAVLJENO 1.11.2018.  |  AUTOR: Općina Cestica
Fond građanima daje 12 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije

31. listopada 2018. Fond pokreće novi Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. „S 12 milijuna kuna građanima ćemo sufinancirati nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.“ najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

„Cilj nam je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja.“ istaknuo je Ponoš.  „Takvi sustavi su ekološki puno prihvatljiviji, jer podrazumijevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. U konačnici, to utječe na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan utjecaj na okoliš.“ zaključio je.

Inače, troškovi za grijanje u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75% ukupnih režijskih troškova. Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini ogrjevnih drva, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do 4 puta.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80% moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60% građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40% bespovratnih sredstava.

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ukoliko su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer. Natječaj će biti otvoren od 31. listopada do iskorištenja sredstava odnosno do kraja godine, a o rezultatima prijava će građani biti obaviješteni pismenim putem.

Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinanciranju i Ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svog projekta. U dogovoru s dobavljačem opreme i radova, građani troškove mogu podmiriti u potpunosti i tražiti nadoknadu ili mogu podmiriti samo svoj udio, a Fondu dostaviti Ugovor o ustupanju potraživanja, kako bi udio Fonda bio isplaćen direktno dobavljaču opreme i radova.

Direktor Fonda najavio je da će sličan poziv ići i tijekom prve polovice iduće godine te da će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i dizalice topline moći dobiti sredstva i za solarne sustave.

Detaljne informacije o programu sufinanciranja moći će se pronaći na stranicama Fonda: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Vrsta troška

IZNOS SUFINANCIRANJA

80%

60%

40%

(područja posebne državne skrbi, prva skupina otoka)

(brdsko planinska područja, druga skupina otoka)

(sva ostala područja)

Izrada glavnog projekta

do 4.000 kn

do 3.000 kn

do 2.000 kn

Provođenje stručnog nadzora

do 2.000 kn

do 1.500 kn

do 1.000 kn

Nabava i ugradnja sustava na biomasu *

do 29.000 kn

do 21.750 kn

do 14.500 kn

Nabava i ugradnja sustava s dizalicom topline *

do 39.000 kn

do 29.250 kn

do 19.500 kn

Maksimalni iznos poticaja za sustav na biomasu

do 35.000 kn

do 26.250 kn

do 17.500 kn

Maksimalni iznos poticaja za sustav s dizalicom topline

do 45.000 kn

do 33.750 kn

do 22.500 kn

* Moguće je financiranje samo jednog sustava

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.